Selfness

Selfness

> Selfness

Back To Homepage

Shamanic Trance Dance

shamanic trance Dance, dance, ples, trance dance, blanka kefer, nace zavrl
Foto: Nace Zavrl

Shamanic Trance Dance je praksa sodobnega plesnega rituala, katerega korenine segajo daleč nazaj v preteklost človeškega obstoja. Temelječ na prastarih modrostih šamanizma je ta ples močno podporno orodje za globoko notranje delo, samoopazovanje, manifestacijo in prepuščanje. Združuje spontano naravno gibanje, zdravilne ritme, poživljajočo tehniko ognjenega dihanja in osredotočanje na namero.

Shamanic Trance Dance nudi varen prostor za isvobodno zražanje preko plesa, varnega gibanja, notranjega opazovanja čustvenih, telesnih in miselnih procesov, ter nam pomaga odkleniti nezavedno in odkrivati magijo znotraj sebe.

Temazcal

Temazcal ali potilnica je starodavna vrsta očiščevalnega obreda, ki izhaja iz antične Srednje Amerike. Varen prostor omogoča mesto za mentalno, telesno, emocionalno in duhovno čiščenje. Segreti kmani na zunanjem ognju se prenesejo v pokrito potilnico in polivajo z vodo, podobno kot v savni. Obred odpira prostor za petje, zahvalo in tišino.

Oltar se vodi po tradiciji Fuego Sagrado de Izachilatlan, gibanju in sodelovanju različnih zastopnikov, ki se potegujejo za mir in dostojanstvo človeštva. Inciacija za to delo se podeli ob zaključku obreda iskanje vizije.

temascal, ritual, solstice, eclipse, new moon, blanka kefer, witch, sisterhood,

Drugi dogodki in krogi

Na podlagi enakih vrednot in predstavah o življenju nastajajo gibanja, prostori in dogodki, ki omogočajo bogate alternativne vsebine za negovanje naših socialnih kontaktov, izmenjavo spretnosti, izkušenj in znanj.

Kmalu več <3

O meni in plesu in ritualih

Ples in gibanje
Odkar pomnim, najbolj uživam v plesu. Ob vseh aktivnostih, projektih, selitvah in migracijah mi je uspelo, da je ples moj večni spremljevalec. Šele zadnja leta se zavedam, da mi je vedno bil glavno orodje za samo-zdravljenje in največji vir dobrega počutja. V vseh letih dajanja tega sebi, mi je v veliko čast, da lahko zadnja leta nudim ta prostor tudi drugim, s pristopom, ki temelji na prepričanju – vsi smo plesalci in ples je zdravilo, ki se nahaja v vsakomur od nas.

Čas in rast
Najtežje v življenju se je bilo v nekem trenutku ustaviti. Celoten spekter izobrazbe, od fotografije in umetnosti, preko jezikoslovja in filozofije do pestrega seznama raznoraznih delovnih mest, mi ni zadostovalo pri razumevanju notranjih stisk in tesnob, za katere ni bilo videti jasnega razloga. Notranja težka stanja so mi vedno bolj nakazovala, da si moram vzeti čas, se spustiti vase in se bolje spoznati.

Pot ponižnosti, volje, iskrenosti in integritete
Največje spoštovanje gojim do obreda iskanja vizije, ki mi je v najlepši možni obliki nudil varen prostor in spremstvo za seciranje lastne zmede globokih čustvenih in priučenih mentalnih vzorcev, ki me omejujejo v moji svobodi. Ples teme in svetlobe je z vsakim korakom postajal prožnejši, mi pokazal moč hvaležnosti in na koncu preobrazili v zavedanju, kako posebno in vredno je življenje, kljub svoji kompleksnosti in neenostavnosti.

Varni prostori in obredi
Vedno znova se me globoko dotakne, kadar vznikne pogum za ranljivost in se iskreno deli bolečina. Zavem se koliko vsega je sposoben čutiti človek in kako pazljivo se moramo dotikati najbolj občutljivih delov v nas. Krogi, ki se jih udeležujem in jih kreiram slonijo na povezovanju različnih filozofij, prastarih šamanskih praksah, poznavanju tehnik za samoopazovanje in hkrati nudijo zaupen prostor, da se vse kar mora priti iz nas prečisti, izrazi in pretrvori v nekaj novega.

Hvaležnost in radovednost
Neizmerno sem hvaležna za vse izkušnje, sopotnike in učitelje, ki so me spremljali na moji poti do stanja v katerem se nahajam danes. Vse kar počnem je zato, ker si vedno bolj zaupam, se jasneje slišim in se učim odgovornosti do soustvarjanja sveta v katerem živimo. Na moji poti me vodi dar, da se sprašujem, si upam preizkušati, poglabljati vase, prestopati meje prepričanj, raziskovati in ustvarjati. Moje zanimanje obsega vse kar nas privede preko samozavedanja do boljšega počutja, olajšanja in razbremenitve, da lahko lažje gojimo notranji mir. V globini srca me namreč vodi prepričanje, da je dobro notranje stanje posameznika, ključ do lepšega sveta.

Blanka Kefer
Foto: Nace Zavrl

Shamanic Trance Dance vodenje in varovanje

(od 2018):

 • redni mesečni dogodki na Dunaju (Avstrija)

Festivali in drugi dogodki:

2019 – Yoga Dance Festival (Avstrija)

2020 – Yoga Dance Festival (Avstrija)

2020 – Cura Magika (Vienna, Avstrija)

2020 – Divine Festival (Češka)

2022 – Seedcamp Kautzen (Avstrija)

2023 – Društvo Tabor, Ljubljana (Slovenija)

2023 – Universal Camps (Slovenija)

 

Plesni rituali (s Carmen Vicente)

2019 – Spirit Dance (Izrael)

2019 – Spirit Dance (Čile)

2018 – Spirit Dance (Španija)

2016 – Spirit Dance (Španija)

2015 – Spirit Dance (Ekvador)

2015 – Sun Dance – podpora (Ekvador)

 

Imam čast nosilke čanupe (svete pipe) in iskalke vizije, po maestri Carmen Vicente.

Izobraževanja

2021-2022 – Spremljava v procesu pri delu s telesom, energijo in zavestjo
Shambhala Akademie, Dunaj (Avstrija)
– Ples in delo s telesom
– kompetentna spremljava ljudi
– Telesno-gibalna terapija

2018 – Shamanic Trance Dance Guide & Guardian
pri Zilia Pye, Valderrobres (Španija)

2001-2008/2010 – Filozofija in nemški jezik s literaturo
Univerza v Mariboru (Slovenija)

Reference (ples)

 • 2012- v teku, African-Haiti-Dance
 • 2002- v teku, African Dance

Asistiranje pri delavnicah:

 • 2020-Impulstanz (Dunaj, Avstrija): Afro-Haitian Dance, Karine Label
 • 2019-Impulstanz (Dunaj, Avstrija): Afro-Haitian Dance, Karine Label
 • 2018-Impulstanz (Dunaj, Avstrija): Afro-Haitian Dance, Karine Label

Delavnice

 • 2010- Delavnica v Palais de la culture Amadou Hampaté Ba (Bamako, Mali)
 • 2017- Delavnica pri festivalu Impulstanz: Derwish in Progress: Ziya Azazi

Učitelji za afriški ples (od 2002):

 • Karine Label
 • Koffi Kôkô
 • Achille Acakpo
 • Alleyn Dance Sisters
 • Aaron Kouassi N’ Guessan
 • Dalanda Diallo
 • Maša Kangao Knez
 • Barbara Plečko Obrečkal
 • 2001-2002, Modern Dance (Plesna Izba, Maribor, Slovenija)
 • 1994-1995, Jazz-Balet (Plesna šola Pingi, Maribor, Slovenija)

Novičke

Tukaj se lahko prijaviš na novičke in prejemaš novice o dogodkih.